Kommenteeri

3 NIPPI, KUIDAS VÄLTIDA EMANA LÄBIPÕLEMIST

Läbipõlemisega olen ise puutunud kokku. Nimelt püüdsin ma rahuldada korraga kõigi teiste vajadusi ja unustasin ennast täielikult ära.
Hakkasin uurima emadust, läbipõlemist ja jagan siin sinuga mõnesid enda avastusi.
  1. Emaks saades tuleb mõista, et meil on vaid 24 tundi ja seitse päeva nädalas. Kui varem oli ühes käes üks pall ja teises käes teine pall, siis nüüd lisandub pallidele ka laps. Midagi tuleb käest ära panna. Uutele tegevustele tuleb teha ruumi. Millestki peab loobuma, kõike ei saa. Või saab, aga siis on läbipõlemine väga tõenäone. Mina ei uskunud, et ma võin midagi käest panna. Meie ühiskond on väga kriitiline. Hinnatakse neid, kes palju teevad. Isegi paljud meie aasta emad on ettevõtjad. Ma ei julgenud millestki loobuda ja rebisin ennast katki. Tegin kõike enda arvelt. Seega siit minu esimene nipp: tee selgeks, mis nüüd on aktuaalne ja mis on see, mis on vaja panna käest ära. Prioriteedid paika! Igal tegevusel on tagajärg. Vaata, mis tagajärgi sa tahad luua ja lähtuvalt sellest vali.
  2. Ma tahtsin olla kõigi jaoks olemas ja ei pannud tähelegi, et minus keerlesid negatiivsed emotsioonid ja mõtted. Surusin alla nagu tubli inimene kunagi. Emotsioonide allasurumine ja maski kandmine väsitab. Lõpuks tundsin, et tass on nn tühi. Tegelikult ei olnud tass tühi, vaid hoopis täis - väsimust täis. Edaspidi hakkasin märkama enda sees toimuvat rohkem. Õppisin vabastama emotsioone ja mõtteid, mida tavaliselt surusin alla. Lubasin endal ka tunnistada, et nüüd on aeg võtta puhkus. See viimane julgus tekkis alles paar aastat tagasi. Minu ema ja vanaema ka ei puhanud kunagi. Seega on see õpitud käitumine. Kui me eemaldume süsteemist, siis saab üles kerkinud sisemaailma torm settida. See ei kao kuhugi, aga settib, ja vahel on seda väga vaja. Teine nipp: võta aeg maha.
  3. Ma pusisin kogu emaduse kallal üksi. Mul oli häbi küsida abi. Ma ei tahtnud ja ei julgenud näida nõrgana. Mul on ju ülikooliharidus - tule taevas appi! Aga ma unustasin, et see on keemias. Mitte emaduses :) Kolmas nipp ja soovitus on: leia toetust.     Ära häbene tõsta käsi üles ja karjuda appi. Me oleme vaid inimesed.
Olgu minu vigadest sulle kasu 🙂
Ühe toetusena emadele olen loonud Teadliku Ema klubi.
Teise toetusena pakun online joogat
Ikka selleks, et oleks õlg-õlatunne ja sisemine rahu.


Lisa kommentaar

Email again: